To pyszne mięso z pieca zjesz na obiad, kolację i do kanapek. Smaku nadaje mu jeden dodatek

Dodano:
Boczek pieczony z rozmarynem Źródło: Unsplash / Mike Tinnion
Dobry boczek pieczony skusi każdego. Obłędne mięso z pieca uzyskasz, korzystając ze świeżego rozmarynu. To mój ulubiony przepis na obiad lub dodatek do kanapek.

Boczek pieczony to dość proste, a zarazem smaczne danie. Na przygotowanie tego rarytasu nie kuszę się zbyt często, bo zrobienie wymaga kilku godzin i cierpliwości, a o to w codziennym zabieganiu bywa trudno. Od czasu do czasu jednak robię takie smaczne mięsiwo z rozmarynem. Moja rodzina uwielbia jego żywiczny aromat i lekko wyczuwalną ostrość. Jeśli chcesz zrobić nietuzinkowy dodatek do pieczywa pozbawiony tzw. chemii lub smakowite danie obiadowe, ten przepis jest dla ciebie.

Jak zrobić dobry boczek pieczony?

Wykonanie znakomitego w smaku mięsa z pieca zajmie chwilę, ale warto podjąć ten wysiłek. Dzień przed planowanym podaniem zamarynuj boczek w aromatycznej mieszance, a po minimum 8 godzinach przystąp do pieczenia. Wcześniej obłóż mięso rozmarynem, a uzyskasz apetycznie wyglądające i obłędnie pachnące danie. Wszyscy jedzący będą nim zachwyceni.

Przepis: Boczek pieczony z rozmarynem

Pyszne mięso z pieca, które podasz na obiad lub do pieczywa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
3 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
512 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg boczku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaW miseczce połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, igiełki z jednej gałązki rozmarynu, majeranek, miód, oliwę z oliwek oraz nieco soli i pieprzu. Boczek natnij delikatnie, a następnie natrzyj go starannie przygotowaną mieszanką. Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Pieczenie boczku z rozmarynemKolejnego dnia ogrzej boczek do temperatury pokojowej i przymocuj do niego pozostały rozmaryn, używając sznurka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piecz przykryte przez 50-60 minut (bez termoobiegu). Następnie obniż temperaturę do 180 stopni Celsjusza, zdejmij pokrywkę i przyrządzaj do czasu, mięso stanie się bardzo miękkie (90-120 minut). W trakcie pieczenia od czasu do czasu polewaj potrawę wytopionym tłuszczem.

Jak podać pyszne mięso z pieca?

Po wyjęciu z piekarnika boczek musi chwilę „odpocząć”. Odstaw go na kilka minut, a nie tylko nie poparzysz się przy porcjowaniu, ale też uzyskasz lepszy smak. Plastry mięsa możesz zjeść zarówno na ciepło – jako obiad z ziemniakami lub kaszą i duszonymi warzywami – albo na zimno do kanapek.

Wskazówki dotyczące boczku pieczonego

Stan pieczonego mięsa możesz sprawdzić przy użyciu termometru kuchennego. Temperatura dobrze przyrządzonego boczku powinna wynosić około 65 stopni Celsjusza.

Do naczynia żaroodpornego możesz wrzucić warzywa np. marchewkę, ziemniaki lub cebulę. Gdy wszystko upiecze się razem, powstanie bardzo aromatyczny sos. Dodatki oczyść, pokrój i przyrządzaj z boczkiem od momentu, gdy usuniesz pokrywkę.

Aby urozmaicić smak dania, możesz je podlać czerwonym winem w trakcie pieczenia. Pamiętaj tylko, że po przyrządzeniu śladowe ilości alkoholu mogą w nim być wciąż obecne. Lepiej więc nie podawać go kobietom w ciąży, matkom karmiącym, dzieciom ani osobom przyjmującym leki.

W tym przepisie nie możesz pozwolić sobie na zamianę rozmarynu świeżego na suszony. Ten drugi przy długim pieczeniu zgorzknieje i zepsuje smak boczku pieczonego. Pomiń go lub zastąp innym smakowitym dodatkiem. Do zaproponowanej przeze mnie marynaty pasuje ostra papryka lub musztarda.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...